Pierogi z borówkami

Pierogi z borówkami 

Składniki:

600 g mąki pszennej

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

350 do 400 mi ciepłej wody

3,5 szklanki borówek

5 łyżek brązowego cukru

1 cukier wanilinowy

 

Borówki myjemy, osuszamy i dokładnie mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym.

Mąkę mieszamy z solą i wysypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę wody oraz olej. Stopniowo dodając mąkę i kolejne porcję wody wyrabiamy gładkie ciasto.

Następnie dzielimy je na porcje i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 cm. Z a pomocą szklanki lub filiżanki wycinamy kółka. Na każde z nich wykładamy porcję borówek i delikatnie zlepiamy brzegi, tworząc falbankę.

Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy je przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.

Podajemy z brązowym masłem i śmietaną.

  • Data aktualizacji: 2021-01-12 16:54
  • |
  • Licznik odwiedzin: 191 241