Składniki:
600 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
350 do 400 mi ciepłej wody
3,5 szklanki borówek
5 łyżek brązowego cukru
1 cukier wanilinowy
Borówki myjemy, osuszamy i dokładnie mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym.
Mąkę mieszamy z solą i wysypujemy na stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy odrobinę wody oraz olej. Stopniowo dodając mąkę i kolejne porcję wody wyrabiamy gładkie ciasto.
Następnie dzielimy je na porcje i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 cm. Z a pomocą szklanki lub filiżanki wycinamy kółka. Na każde z nich wykładamy porcję borówek i delikatnie zlepiamy brzegi, tworząc falbankę.
Zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy pierogi. Gotujemy je przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
Podajemy z brązowym masłem i śmietaną.