Racuchy z jagodami

Racuchy z borówkami 

Składniki:

2 jajka

4 łyżki cukru

1 cukier wanilinowy

skórka otarta z cytryny

2 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka mleka

200 g borówek

4 łyżki masła

 

do smażenia olej lub masło

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie ciągle mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i skórką cytrynową oraz mleko.

Masło topimy na malutkim ogniu, studzimy i wlewamy do masy. Na koniec wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.

Racuchy smażymy na małym ogniu, po kilka minut z każdej strony.

Podajemy posypane cukrem pudrem i ewentualnie cynamonem.

  • Data aktualizacji: 2021-01-12 16:54
  • |
  • Licznik odwiedzin: 191 243